Niet toevallig denk je bij het begrip ‘generaties’ meteen aan families: overgrootouders, grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen. De intergenerationele relaties binnen de familie zijn unieke relaties, vaak gekenmerkt door veel warmte, samenhang, loyaliteit en solidariteit. Maar juist die hechte banden maken het soms ook wel moeilijk en zwaar. De balans tussen geven en nemen tussen de verschillende generaties zit best goed of er kunnen barsten ontstaan. Zeker de sandwichgeneratie kan daarover meepraten.


Families zijn er in alle vormen en maten. 

In vorige generaties leken families op een geknotte boom. Er waren maximum drie generaties, maar elke generatie bestond uit heel veel leden. 

Nu lijken families wel wat op een ‘bonestaak’. Mensen worden steeds ouder en dus zijn vier familiegeneraties niet ongewoon. Maar de generaties worden steeds kleiner, met minder broers en zussen, neven en nichten. 

Nieuw samengestelde gezinnen en families lijken dan weer op een reeks bomen met verstrengelde takken waar er opnieuw meer generatiegenoten krijgen die ook nieuwe familiale rollen krijgen zoals zorgouder en nieuwe zus.Conflicten in families

Miet Timmers bemiddelt in families met conflicten en heeft daarbij oog voor de generatieverschillen. Meer informatie op www.bemiddellink.be